14 Eylül 2024 Cumartesi 06:24
Ana Sayfa / Sıkça Sorulan Sorular

Sıkça Sorulan Sorular

Jingle nedir? Neden gereklidir?

Jingle nedir? Neden gereklidir?

Jingle (cıngıl), bir markanın bilinirliğini arttırmanın en etkili yöntemidir. Bir firma için yapılan imaj cıngılının ya da reklam müziğinin doğru bir medya planlamasıyla, o markanın pazar payını en az %20 arttırdığı tespit edilmiştir. Jingle dünyanın tek ortak lisanı olan müziği ve sesleri, esleri kullanarak, bir markanın müzikal kartvizitini oluşturmaktadır. Siz de jingle ve reklam müziklerinizin üretiminde Jingle Stop‘ı tercih ederek bu lisana ortak olabilirsiniz.

Neden Jingle Stop?

Neden Jingle Stop?

Müziği çok seviyoruz. Müzik yapımcılığı konusundaki tecrübelerimizi sizinle paylaşıyoruz. Yıllarca sektöre hizmet vermiş olmanın avantajıyla, görsel dünyanın güçlü desteğini arkasına almaksızın, kurumsal kimliğinizi hedef kitlenizin zihnine notalarla resmediyoruz. Bu yönümüzle reklamınızın fonunda çalan müziği değil, müzikal kartvizitinizi yaratıyoruz.
Her geçen gün gelişen ve kabuk değiştiren medyayı en yakın şekilde takip ederek dinamik ve güncel yapısını koruyan Jingle Stop, sektör profesyonelleri ile her an iletişim içinde olarak, onların sorularına ve isteklerine cevap vermektedir. Bunun yanısıra Jingle Stop, site üzerinde yapılan tüm hareketleri dikkatle inceleyerek oluşturduğu demografik bilgileri de kullanarak dinamik yapısını ve güncelliğini korumaktadır. Her türlü konuda bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Jingle nasıl ücretlendirilir?

Jingle nasıl ücretlendirilir?

Jingle, 5486 sayılı “Fikir ve Sanat Eseri Kanunu” uyarınca telif yaratan bir sanat eseridir. Jingle çalışmaları, çalışmanın yayınlanacağı mecra, macranın yayın alanı (Yerel, bölgesel, ulusal). çalışmanın kullanım süresi ve çalışmada kullanılacak enstrüman nevine göre ücretlendirilir. Örneğin senfoni orkestrasının çalacağı bir çalışma ile bilgisayarda bulunan sanal enstrümanlarla çalınacak bir çalışmanın ücreti aynı olmayacaktır. Çalışma ücretine ek olarak istenilecek versiyonlar da ek ücrete tabidir. Versiyon, mevcut Eser’in yeni ihtiyaçlara cevap vermesi için yeniden seslendirilmesi ve/veya müzikal eklentiler yapılmak suretiyle değişikliğe uğratılması, Eser’in farklı melodik uygulamalarının yapılması, melodinin, ana tema melodi üzerinden başkalaştırılmasıdır.

Jingle yaptırmak istiyorum, ama nasıl?

Jingle yaptırmak istiyorum, ama nasıl?

Öncelikle nasıl bir müzik istediğinize karar vermelisiniz. Bu kararı verirken hedef kitlenizin sosyo-ekonomik durumunu, kurumsal imajınızı göz önünde bulundurarak bir müzik tarzı seçin. Tarzınıza uygun enstrümanlar belirleyin. Çalışmayı yayınlamak istediğiniz mecrayı belirleyin. Çalışmayı ne kadar bir süre kullanmak istediğinizi belirleyin. Son olarak bizi arayın ya da bize yazın. Bu konulardan herhangi birinde kararsızlık yaşıyor olsanız dahi görüşelim ve sizi istekleriniz doğrultusunda yönlendirerek kararsızlığınızı ortadan kaldıralım.

Telif Hakları konusu beni düşündürüyor. Bir müzik alırken telif haklarını da alacak mıyım?

Telif Hakları konusu beni düşündürüyor. Bir müzik alırken telif haklarını da alacak mıyım?

Çoğaltma (Mekanik) Senkronizasyon Telif Hakkı:
Müzik çalışmaları müşterilere teslim edildikten sonra film, disk veya bant üzerine kopyalandığı an, çoğaltma (mekanik) hakkı ödeme yükümlülüğü doğar. Bu hakkın yapımın yayınlanması ile hiçbir ilgisi yoktur. Bu hak, müziğin bant veya Compact Disc’ten diğer bir formata kopyalanmasından doğar. (Fabrikada CD basımında doğan hak da mekanik bir haktır.)

Temsil (Kamuya İletim) Hakkı:
Türkiye’de, Dünya uygulamalarında olduğu gibi temsil hakları (umuma iletim veya yayınlardan doğan haklar) her ülkenin kendi meslek birlikleri tarafından besteci ve müzik yayımcılarından alınan yetkilere dayanılarak yayın kuruluşlarından tahsil edilir ve hak sahiplerine ödenir.

Örnek olarak Türkiye’de TV kanalları yayınladıkları müziklerin temsil (umuma iletim) hakkı bedellerini eser sahiplerinin üye olduğu meslek birliklerine (MSG veya MESAM) ödemektedirler. Meslek birlikleri de bu telif hakkı bedellerini yayın kuruluşlarından aldığı günlük müzik kullanım formlarında saniye bazında belirtilen müzik kullanım listelerine göre müzik yapımcılarına dağıtır.

Yapılacak çalışmaların tüm temsili ve mekanik hakları JingleStop’a aittir. Çalışmanın tamamlanmasının ardından kullanım sözleşmenizdeki sınırlamalar ve açıklamalar dahilinde, bağlı bulunduğumuz meslek birliğinden size vereceğimiz muvakatname ile çalışmayı çoğaltmaya, kullanmaya ve yayınlamaya yetkili hale geleceksiniz.

Jingle Stop Müzik Yapım, Müsiki Eseri Sahipleri Birliği (MSG) üyesi bir müzik yapım şirketidir. JingleStop.com adlı web sitesinde yayınlanan tüm eserlerin telif bildirimleri yapılmıştır ve 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında korunmaktadır. Çalışmalarımızın, makalelerimizin ve sitemizde bulunan diğer tüm içeriklerin izinsiz olarak kullanımının tespiti halinde Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun tarafımıza sağladığı tüm haklar kullanılacaktır. Bu sitedeki hiç bir içerik izin alınmadan kullanılamaz.

Radyo